Věda a technika

Čokoláda může mít po průchodu elektrickým polem až o 20 % méně tuku

Kdo by nemiloval čokoládu

Čokoláda je bezpochyby nejoblíbenější sladkostí na světě a v nějaké formě ji milujeme snad každý. Přidává se do sladkostí, mléka, ale jíme ji i samotnou. Skoro bychom si mohli myslet, že čokoládu už téměř nejde vylepšit, ale pak přijdou vědci a díky svým experimentům se jim to stejně povede. Dokázali totiž snížit množství tuku v čokoládě o 10 až o 20 %, díky čemuž je čokoláda zdravější, a podle mnohých také chutnější.

Jako mnohé skvělé objevy, i tento se podařil celkem náhodou. Vědci měli zabránit ucpávání strojů při zpracování čokolády.

Z čeho se skládá čokoláda

Čokoláda se vyrábí z kakaových zrn a skládá se ze dvou složek:

  • Sušiny, což jsou pevné částice, které čokoládě dávají chuť
  • Kakaového másla, což je tuk, díky kterému má čokoláda svoji konzistenci

Na mikroskopické úrovni je čokoláda v kapalném stavu tvořena pevnými částicemi, které do sebe náhodně naráží. Čím těsněji jsou u sebe pevné částice, tím má kapalina vyšší viskozitu (v praxi je tedy hustší a méně hůře teče). Proto je do čokolády potřeba přidat i tuk, díky kterému je pak čokoláda řidší a lze ji zpracovávat. Tuku je potřeba přidat takové množství, aby čokoláda při výrově tekla dostatečně rychle a nezasekávala se ve strojích.

Řešení přineslo elektrické pole

Aby se zlepšil průtok tekuté čokolády, zkusili vědci nejdříve čokoládu prohnat elektrickým polem. Díky tomu se změnil tvar pevných částic, které už nebyly kulaté, ale spíše podlouhlé. Díky tomu se mohly pevněji napěchovat vedle sebe, což umožnilo snížení viskozity a zlepšilo průtok čokolády. To znamenalo, že se do čokolády nemuselo přidávat tolik tuku. Během pokusů se snížila potřeba tuku o 10 až 20 % a prý se také zlepšila chuť.

Zdravější a méně tučná čokoláda může vypadat v budoucnu velmi lákavě, na druhou stranu je také pravda, že by sladkosti měly tvořit jen velmi malou součást našeho jídelníčku.

Zdroj
Studie o průtoku čokoládyLA Times
Back to top button