Věda a technikaKuriozity

Káva s mlékem vydrží horká o 20 % déle než káva černá

Dát mléko do kávy hned, nebo počkat?

Vyrážíte z domova, nesete si s sebou kávu a plánujete, že si jí za půl hodiny dáte a chcete jí mít horkou. Co teď, máte do ní mléko nalít hned a okamžitě snížit teplotu kávy, nebo počkat až těsně před vypitím? Věda má v tomto jasno – mléko byste měli do kávy nalít co nejdříve, protože vám káva vydrží horká déle až o 20 %.

I když to může vypadat paradoxně, protože kávu ihned mlékem ochladíme, tak toto platí hned ze 3 důvodů:

  • Káva bez mléka je tmavší: Tmavší předměty do sebe absorbují světlo a teplo rychleji, než světlé předměty, od kterých se světlo spíše odráží. Tmavší předměty, v tomto případě černá káva, ale také teplo rychleji vyzařují. Absorpce a vyzařování jsou v podstatě 2 strany stejné mince, takže tím, že kávu zesvětlíme, zajistíme, že nebude tak vyzařovat teplo.
  • Stefanův–Boltzmannův zákon: Tento fyzikální zákon říká, že tělesa vyzařují z povrchu teplotu tím rychleji, čím jsou teplejší. Intenzita vyzařování roste se čtvrtou mocninou teploty, takže opravdu velmi výrazně. V praxi si situaci můžeme představit tak, že máme vedle sebe 2 horké kávy a do jedné nalijeme mléko, čímž ji lehce ochladíme. Vzhledem k tomu, že horká káva chladne výrazně rychleji, během pár minut v podstatě dožene kávu s mlékem. Do oné černé kávy ale ještě musíme mléko nalít, což způsobí další ochlazení. Když to tedy uděláme těsně před vypitím, tak bude káva, která v sobě měla mléko dříve, teplejší.
  • Mléko zvyšuje viskozitu: Čím vyšší viskozita (vnitřní tření kapaliny), tím méně se kapalina vypařuje. Vypařováním uniká do vzduchu spousta tepla. Mléko zvyšuje viskozitu kávy, takže se méně vypařuje a tím neztrácí mléko teplotu tak rychle.

Zdroj
ModernistcuisineWikipedia
Back to top button