Historie a kultura

Nutella vznikla naředěním čokolády lískovými ořechy kvůli nedostatku kakaa po 2. světové válce

Nedostatek kakaa znamenal spoustu improvizace. Díky tomu vznikla dodnes veleoblíbená Nutella

2. světová válka přinesla obrovské problémy i po svém konci. Jedním z nich se může zdát celkem malicherná zbytečnost, jakou byl nedostatek kakaa. Pro kuchaře to ovšem problém byl. Proto se italský cukrář Pietro Ferrero rozhodl v roce 1946 trochu zaimprovizovat a namísto kakaa do směsi přidal lískové ořechy. Díky tomu nemusel ve směsi, tehdy pojmenované Giandujot, kakaa moc, ale přesto si zachovala výbornou chuť.

Tehdy Giandujot rozhodně nepřipomínalo dnešní Nutellu, ale směs se krájela a pokládala na chléb. V roce 1951 se směs začala vyrábět tak, aby mohla být na chléb mazána. Proto se i změnil název na SuperCrema.

Až syn Pietra Ferrera, Michele, se postaral v roce 1964 o výrobu první sklenice čokoládovo-oříškové pomazánky, když metodou pokus-omyl přišel na perfektní recept. A právě tehdy vymyslel pro zdokonalený recept svého otce jméno Nutella.

Zdroj
Nutella.com
Back to top button