Věda a technika

Příprava jídla v mikrovlnce je jedním z nejzdravějších způsobů

Při správném použití mikrovlnné trouby neničí prakticky žádné živiny

Mohlo by se zdát, že mikrovlnné trouby prostě nemohou být moc zdravé. Přeci jen jsou ohřev nebo příprava jídla tak pohodlné, že by v tom měl být nějaký háček. Rizika tu jsou, jako opaření nebo použití špatných materiálů, kdy zvlášť plasty nevhodné do mikrovlnky mohou do potravin vypouštět toxické látky, ale při správném použití je naopak mikrovlnka na naprostém vrcholu co se týče zdraví i zachování živin.

Příprava jídla v mikrovlnce s trochou vody zapříčiní že jídlo v podstatě podusíte zevnitř, což také znamená rychlý ohřev, který zachovává potřebné živiny i vitamíny. Stejně tak by mělo být jídlo v mikrovlnce pevně uzavřené, což pomůže při dušení.

Třeba takový špenát vařený v hrnci ztratí klidně i 70 % kyseliny listové (což je zdravý vitamin ze skupiny B-komplexu). Stačí ale přidat trochu vody a špenát připravit v mikrovlnce, a prakticky všechna kyselina listová zůstane v této zdravé rostlině.

Je jasné, že i příprava v mikrovlnné troubě nedopadne vždy dobře. Namočit zeleninu a nechat jí ohřát, nebude vždy fungovat a tato příprava se může zkazit. Chce to trochu praxe a vyzkoušet, co funguje, a co ne. MIkrovlnku ale můžete použít nejen k rozmrazování a ohřívání, ale klidně i plnohodnotné přípravě řady pokrmů.

Zdroj
CNNWikipedia
Back to top button