Vynechávání snídaně zvyšuje riziko cukrovky i infarktu
Kvůli snídani se vyplatí si dát budíček dříve
Kdo není zrovna ranní ptáče, asi někdy se snídaní bojuje. Příprava, samotné snědení, ale pak i následný úklid zaberou čas a mnohdy je jednodušší snídani prostě vynechat a začít další hektický den bez ní. To ale rozhodně není dobrý nápad a jestli bychom si měli nějaký zvyk osvojit, tak je to právě snídaně. Podle studií pravidelné vynechávání snídaně zvyšuje riziko cukrovky, srdečních obtíží, ale třeba také nadváhy. Snídaně je prostě řečeno nejdůležitější jídlo celého dne.
Ráno je tělo zcela vyhladovělé po přibližně 8 hodinách spánku, ale také časem před ním. Tělo po ránu nemuselo dostat jídlo klidně 10 hodin a opravdu potřebuje energii, aby mohlo fungovat. Snídaně by tak mělo být plnohodnotné a energeticky nejvydatnější jídlo, tedy ne jenom rychle do sebe hodit banán a mít to za vyřízené. I když je to stále lepší než vůbec nic. Stejně tak pokud doma opravdu nestíháte, je lepší snídani o něco posunout a dát si jí třeba až v práci. Jen by se neměla zcela vynechat.
V zásadě zase tak moc nezáleží na tom, jestli jde o snídani teplou nebo studenou, sladkou nebo slanou pokud jde o zdravé a vydatné živiny. Základem jsou sacharidy (obilné kaše, tmavé pečivo), ale ráno vůbec nevadí ani sladké, protože tyto cukry tělo vzhledem k nedostatku energie nutně potřebuje a prakticky okamžitě je spotřebuje. Jestli rádi mlsáte a nějaké to sladké si nemůžete odpustit, je snídaně tím nejvhodnějším časem, kdy si ho dopřát.